Bahan-bahannya:-
3 keping daging ikan jenahak (boleh guna apa2 ikan yg disukai)
1 biji nenas (yg masak ranum)
2 kuntum bunga kantan
1 camca besar asam jawa + 1/2 cawan air, ramas dan tapis jusnya
3/4 cawan cili kisar
Garam dan gula secukupnya
Bahan-bahan ditumbuk halus:-
6 biji bawang merah kecil
3 ulas bawang putih
1 cm halia
1 cm kunyit hidup
1 cam belacan
1/2 camca teh lada hitam biji
1 camca teh garam kasar
Cara membuatnya:-
Cuci ikan dgn asam limau, bilas dan toskan. Kupas nenas, belah empat, buang empulur dan potong menyerong kasar2. Ketepikan.
Dalam periuk, tuang 5 camca besar minyak masak. Tumis bahan tumbuk dan juga cili kisar hingga naik bau dan terbit minyak. Masukkan nenas dan kacau goreng 1 - 2 minit.
Kemudian tuang 700 ml air, bila mendidih masukkan ikan dan juga bunga kantan, diikuti jus asam jawa. Perisakan dgn gula dan biar mendidih perlahan. Rasa kuahnya, jika perlu tambah sedikit lagi garam. Boleh dihidangkan bersama2 nasi hangat dan ulam2man...
Cuci ikan dgn asam limau, bilas dan toskan. Kupas nenas, belah empat, buang empulur dan potong menyerong kasar2. Ketepikan.
Dalam periuk, tuang 5 camca besar minyak masak. Tumis bahan tumbuk dan juga cili kisar hingga naik bau dan terbit minyak. Masukkan nenas dan kacau goreng 1 - 2 minit.
Kemudian tuang 700 ml air, bila mendidih masukkan ikan dan juga bunga kantan, diikuti jus asam jawa. Perisakan dgn gula dan biar mendidih perlahan. Rasa kuahnya, jika perlu tambah sedikit lagi garam. Boleh dihidangkan bersama2 nasi hangat dan ulam2man...
Recipe by: Mat Gebu http://bluetiffin.blogspot.com/
No comments:
Post a Comment