Hahaha...pelik kan nama kek nie...tapi itu lah hakikatnya nama yang telah dipersetujui oleh pakcik dan sepupu pakcik yang satu kepala dan ada masa pemikiran tak tune betul!!!....Amponn "Kak Mah"!!!!....Kek coklat ini sesuai untuk keluarga yang ramai dan enak dimakan bersama ais krim vanilla.....Bahan-Bahannya:- (mat guna acuan bulat berukuran 10 inci)1 3/4 cawan tepung gandum*1 cawan serbuk koko*1 1/2 camca teh baking powder*1 camca teh soda bicarbonate*1/2 camca teh garam halus*(*disatukan dan diayak)1 3/4 cawan gula halus3 biji telur gred A1 cawan minyak jagung1 camca teh esen vanilla200 ml susu cair*1 cawan air suam*1 camca teh nescafe*(*disatukan)Cara membuatnya:-
Panaskan kukusan, lenser tin dengan mentega dan alas dasarnya dengan kertas minyak. Ketepikan.
Dalam mixing bowl, satukan bahan2 yang diayak bersama gula halus, gaul rata. Masukkan telur satu persatu sambil terus memutar hingga sebati. Tuang bancuhan susu, air dan nescafe perlahan. Putar hingga semua bergaul mesra.
Akhir sekali masukkankan minyak jagung dan esen vanilla, putar hingga sebati dan gula hancur. Tuang dalam tin tadi dan kukus 1 jam. Balut penutup kukus dengan kitchen towel untuk mengelakkan wap jatuh atas kek...
Panaskan kukusan, lenser tin dengan mentega dan alas dasarnya dengan kertas minyak. Ketepikan.
Dalam mixing bowl, satukan bahan2 yang diayak bersama gula halus, gaul rata. Masukkan telur satu persatu sambil terus memutar hingga sebati. Tuang bancuhan susu, air dan nescafe perlahan. Putar hingga semua bergaul mesra.
Akhir sekali masukkankan minyak jagung dan esen vanilla, putar hingga sebati dan gula hancur. Tuang dalam tin tadi dan kukus 1 jam. Balut penutup kukus dengan kitchen towel untuk mengelakkan wap jatuh atas kek...
Recipe by: Mat Gebu http://bluetiffin.blogspot.com/
No comments:
Post a Comment