
Udang galah lagii!!!!....ishh sedapnyaa!!, hari tu masak lemak dengan timun, hari ni masak sos je..senang, lagi pun udang segar ni, kalau kita masak dan letak macam2 benda "aneh", rasa asli si udang tu tak tau mana pegi......Cepat cedok nasi kita makan sama2....Bahan-Bahannya:-600 g udang galah (kalau pancing dpt banyak, boleh boh lebih)1/2 camca teh serbuk kunyit1 batang leek, dibersihkan dan kerat22 biji bawang besar, potong bulat3 ulas bawang putih, diketuk1 biji cili merah, potong serong1/2 camca besar sos tiram1/2 cawan sos cili1/4 cawan sos tomatoGaram dan sedikit gula (jika perlu)1 biji tomato, belah 6Hirisan daun bawang (hiasan)Cara membuatnya:-
Udang dikerat muncung dan buang kotoran di kepalanya, cuci bersih, toskan dan gaul dengan serbuk kunyit dan sedikit garam. Goreng udang 2 minit, angkat dan toskan.
Tinggalkan lebih kurang 3 camca besar minyak dalam kuali, tumis bawang besar, bawang putih dan leek, guna api sederhana. Masukkan sos tiram, sos tomato dan sos cili, tuang 1/2 cawan air, gaul rata dan biar mendidih.
Masukkan udang dan cili merah, gaul rata. Tambah garam secukup rasa dan jika suka, tambah sedikit gula. Masak hingga pekat dan masukkan tomato, gaul rata dan matikan api. Hias dengan hirisan daun bawang sebelum dihidangkan panas bersama nasi hangat.....
No comments:
Post a Comment