WELCOME TO RECIPES

Your comprehensive recipes resource.Our mission is to give you the fact you need about recipes— fast — so you can get on the road to taking action right away`. The Recipes site provides a ton of information about recipes In addition, you will find extensive information on leading recipes to help you on your way to success. Please have a look at our recipes articles, products, resources, and additional information located throughout recipes. We strive to provide only quality articles, so if there is aspecific topic related to Recipes that you would like us to cover, please contact us at any time.And again, thank you to those contributing daily to our Recipes Blogsite.
--

Sunday, January 27, 2008

RECIPE: LEMAK CILI PADI IKAN KELI SALAI




Ikan kelai sungai yang abang mat dapat hasil dari dia memancing.....Bila dah ada tu, bonda mat pun siap2 siang dan bersihkan, lepas tu kerja mat pulak lah memasaknya...aduhh!!!..sedap, pedas dan terangkat uuuu!!!!...
Bahan Utama:-2 ekor ikan keli sungai1 camca teh serbuk kunyit*Sedikit garam*(*untuk dilumur pada ikan)4 batang serai, dititik2 kuntum bunga kunyit (optional)10 biji limau kasturi, diperah jusnya1 biji kelapa, diparutBahan Tumbuk Halus:-1/2 cawan cili padi (mat guna yang hijau)2 inci kunyit hidup1 camca teh garam kasar
Cara membuatnya:-
Siang ikan keli sungai, cuci bersih dan lumut serbuk kunyit dan sedikit garam. Panggang hingga garing. Angkat dan ketepikan. Tuang 3/4 cawan air dalam kelapa parut, ramas dan perah untuk santan no.1. Tuang lagi 1 1/2 cawan air, ramas dan perah untuk santan no.2. Ketepikan.
Dalam periuk, masukkan bahan tumbuk lumat, serai dan santan no.2. Masak atas api sederhana hingga mendidih. Masukkan ikan panggang tadi dan biar mendidih. Tuang santan no.1 dan masukkan bunga kunyit.
Bila mendidih, tuang jus limau kasturi. Kacau rata. Rasa kuahnya, jika kurang garam boleh ditambah. Biar masak 2 - 3 minit dan boleh matikan api. Boleh dihidangkan bersama nasi hangat dan ulam2man....meleleh air liurr beb!!!


No comments:

SELAMAT MENCUBA RESEPI YANG AKAK BERIKAN DAN NIKMATI KELAZATANNYA.

Terima Kasih Dari Akak.