Rasa kalau tak masak, macam tak sah, jadi pagi2 tadi dah siap semua bahan2 untuk pizza roll bun ni, resipi cuma biasa2 saja, tapi ada juga sedikit luar biasa...takut juga kalau kerap kata biasa2, ada pulak pengunjung blog yang rasa tak sepatutnya mat "tayang" kat sini....pada kita biasa, tapi pada orang lain mungkin tak biasa...itu lah namanya manusia.....tak pelah "think positive"...ampooonn kan patik "Tuanku Budin"...Bahan Doh:-120 ml air250 g tepung roti40 g gula halus40 g mentega30 g telur10 g susu tepung1 camca teh yis1/2 camca teh bread improver1/2 camca teh bread softerner1/2 cawan parutan keju cheddarSecubit garamBahan Inti:-1 batang sosej ayam berlada hitam "Ayamas", belah 4 dan hiris nipis21/2 biji lada benggala hijau, didadu kecil25 biji black olive, hiris nipis21 camca teh jeruk capers1 cawan parutan keju mozarella1 cawan sos tomato (resipi di bawah)Sedikit parutan keju mozarella*3 biji black olive, hiris nipis*Sos tomato*(*untuk hiasan)Bahan Sos Tomato:-1 tin plum tomato dalam tin, diramas1 biji bawang besar, didadu halus3 ulas bawang putih, cincang halus1 camca besar tomato puree2 helai daun bay1 camca teh Oregano1 camca teh gulaSecubit garam3 camca besar minyak zaitun (olive oil)Cara membuatnya:-
UNTUK DOH:- Satukan semua bahan dalam satu bekas, kecuali mentega, gaul rata dan uli hingga menjadi doh. Gaulkan mentega sedikit demi sedikit sambil diuli hingga mendapat doh yang lembut, anjal dan licin. Bulat2kan doh dan letak dalam satu bekas, tutup permukaan bekas dgn plastic cling dan biar doh rehat 1 jam hingga naik gebu sekali ganda. KAEDAH LAIN:- Satukan semua bahan2 dalam breadmaker, pilih setting untuk doh dan on kan. Biar sampai doh siap.
UNTUK SOS:- Panaskan minyak zaitun dalam kuali, tumis bawang besar dan bawang putih hingga harum, bila bawang lembut, masukkan daun bay dan tomato puree. Masak hingga terbit minyak. Tuang plum tomato yang diramas tadi, masukkan oregano, garam dan gula. Kacau rata dan masak hingga sos pekat sedikit. Ketepikan untuk kegunaan kemudian.
UNTUK PIZZA ROLL BUN:- Keluarkan doh dari mangkuk, uli 5 minit dan canai empat persegi berukuran kurang lebih ( 14 x 12 ) inci. Tuang sos tomato dan ratakan, tabur hirisan sosej, lada benggala hijau, black olive, jeruk capers dan keju mozarella. Gulung seperti kita membuat swissroll. Kemaskan hujungnya. Potong kepada 10 bahagian sama besar dan alihkan ke dalam bekas sesuai (mat guna paper cup berdiameter 5 inci). Biar lagi 40 minit hingga naik gebu. Tabur sedikit keju, hirisan black olive dan sedikit sos tomato pada setiap potongan. Bakar dalam oven pada suhu 180C selama 10 - 12 minit. Boleh dihidangkan panas bersama sos cili atau mayonies...Selamat mancuba.
UNTUK DOH:- Satukan semua bahan dalam satu bekas, kecuali mentega, gaul rata dan uli hingga menjadi doh. Gaulkan mentega sedikit demi sedikit sambil diuli hingga mendapat doh yang lembut, anjal dan licin. Bulat2kan doh dan letak dalam satu bekas, tutup permukaan bekas dgn plastic cling dan biar doh rehat 1 jam hingga naik gebu sekali ganda. KAEDAH LAIN:- Satukan semua bahan2 dalam breadmaker, pilih setting untuk doh dan on kan. Biar sampai doh siap.
UNTUK SOS:- Panaskan minyak zaitun dalam kuali, tumis bawang besar dan bawang putih hingga harum, bila bawang lembut, masukkan daun bay dan tomato puree. Masak hingga terbit minyak. Tuang plum tomato yang diramas tadi, masukkan oregano, garam dan gula. Kacau rata dan masak hingga sos pekat sedikit. Ketepikan untuk kegunaan kemudian.
UNTUK PIZZA ROLL BUN:- Keluarkan doh dari mangkuk, uli 5 minit dan canai empat persegi berukuran kurang lebih ( 14 x 12 ) inci. Tuang sos tomato dan ratakan, tabur hirisan sosej, lada benggala hijau, black olive, jeruk capers dan keju mozarella. Gulung seperti kita membuat swissroll. Kemaskan hujungnya. Potong kepada 10 bahagian sama besar dan alihkan ke dalam bekas sesuai (mat guna paper cup berdiameter 5 inci). Biar lagi 40 minit hingga naik gebu. Tabur sedikit keju, hirisan black olive dan sedikit sos tomato pada setiap potongan. Bakar dalam oven pada suhu 180C selama 10 - 12 minit. Boleh dihidangkan panas bersama sos cili atau mayonies...Selamat mancuba.
recipe by Mat Gebu:http://bluetiffin.blogspot.com/
No comments:
Post a Comment