WELCOME TO RECIPES

Your comprehensive recipes resource.Our mission is to give you the fact you need about recipes— fast — so you can get on the road to taking action right away`. The Recipes site provides a ton of information about recipes In addition, you will find extensive information on leading recipes to help you on your way to success. Please have a look at our recipes articles, products, resources, and additional information located throughout recipes. We strive to provide only quality articles, so if there is aspecific topic related to Recipes that you would like us to cover, please contact us at any time.And again, thank you to those contributing daily to our Recipes Blogsite.
--

Wednesday, January 30, 2008

RECIPE: CHICKEN & GALANGAL SOUP @ TOM KHAI GAI




Memang sedap...mat makan 2 mangkuk u!!!!! (mangkuk kecil jeee)....hehehe....masak dia mudah dan ringkas..Jom kita cuba ramai2 yeaaa....
Bahan Utama:-1 kg ayam, dipotong sederhana besar, dicuci bersih dan toskan1 liter air500 ml santan (mat guna 300ml je)5 helai daun limau purut3 batang serai, dititik3 ketul lengkuas (lebih kurang 2 inci setiap ketul), dihiris nipis26 biji cili padi siam, dititik2 camca besar sos ikan (nampla)1 camca besar gula1 tin cendawan butang, ditoskan (kalau besar, potong 2)1/4 biji kobis, sederhana besar, potong kasar23 biji limau nipis, diambil jusnya*3 camca besar pes sambal (resipi dibawah)*6 camca besar sos ikan (nampla)*(*bahan perisa)1 cawan hirisan daun ketumbar4 - 5 biji cili padi siam, dihiris untuk hiasanBahan Sambal:-1 1/2 cawan cili kisar1/2 cawan minyak masak (lagi sedap guna minyak kacang)1 camca teh gula
Cara membuatnya:-
UNTUK SAMBAL:- Tumis semua bahan dengan api sederhana hingga cili garing. Angkat dan ketepikan.
UNTUK SUP:- Dalam periuk, masukkan daun limau purut, hirisan lengkuas, serai, cili padi titik dan air. Masak hingga mendidih selama 10 minit. Masukkan ayam, cendawan butang, sos ikan dan gula. Biar mendidih atas api sederhana 15 - 20 minit dan masukkan hirisan kobis dan santan. Gaul rata dan masak atas api perlahan untuk 5 minit lagi. Matikan api.
PENYEDIAAN SUP:- Dalam satu bekas, satukan bahan2 perisa dan gaul hingga rata. Tuang bancuhan bahan perisa ke dalam sup tadi dan gaul rata. Hidupkan api dapur dan masak 2 minit lagi. Rasa dan jika ok boleh matikan api dan hidangkan segera. Tabur hirisan daun ketumbar dan cili padi tadi....sedap dimakan panas2 bersama roti atau nasi....


No comments:

SELAMAT MENCUBA RESEPI YANG AKAK BERIKAN DAN NIKMATI KELAZATANNYA.

Terima Kasih Dari Akak.