Memang sedap...mat makan 2 mangkuk u!!!!! (mangkuk kecil jeee)....hehehe....masak dia mudah dan ringkas..Jom kita cuba ramai2 yeaaa....
Bahan Utama:-1 kg ayam, dipotong sederhana besar, dicuci bersih dan toskan1 liter air500 ml santan (mat guna 300ml je)5 helai daun limau purut3 batang serai, dititik3 ketul lengkuas (lebih kurang 2 inci setiap ketul), dihiris nipis26 biji cili padi siam, dititik2 camca besar sos ikan (nampla)1 camca besar gula1 tin cendawan butang, ditoskan (kalau besar, potong 2)1/4 biji kobis, sederhana besar, potong kasar23 biji limau nipis, diambil jusnya*3 camca besar pes sambal (resipi dibawah)*6 camca besar sos ikan (nampla)*(*bahan perisa)1 cawan hirisan daun ketumbar4 - 5 biji cili padi siam, dihiris untuk hiasanBahan Sambal:-1 1/2 cawan cili kisar1/2 cawan minyak masak (lagi sedap guna minyak kacang)1 camca teh gula
Cara membuatnya:-
UNTUK SAMBAL:- Tumis semua bahan dengan api sederhana hingga cili garing. Angkat dan ketepikan.
UNTUK SUP:- Dalam periuk, masukkan daun limau purut, hirisan lengkuas, serai, cili padi titik dan air. Masak hingga mendidih selama 10 minit. Masukkan ayam, cendawan butang, sos ikan dan gula. Biar mendidih atas api sederhana 15 - 20 minit dan masukkan hirisan kobis dan santan. Gaul rata dan masak atas api perlahan untuk 5 minit lagi. Matikan api.
PENYEDIAAN SUP:- Dalam satu bekas, satukan bahan2 perisa dan gaul hingga rata. Tuang bancuhan bahan perisa ke dalam sup tadi dan gaul rata. Hidupkan api dapur dan masak 2 minit lagi. Rasa dan jika ok boleh matikan api dan hidangkan segera. Tabur hirisan daun ketumbar dan cili padi tadi....sedap dimakan panas2 bersama roti atau nasi....
UNTUK SAMBAL:- Tumis semua bahan dengan api sederhana hingga cili garing. Angkat dan ketepikan.
UNTUK SUP:- Dalam periuk, masukkan daun limau purut, hirisan lengkuas, serai, cili padi titik dan air. Masak hingga mendidih selama 10 minit. Masukkan ayam, cendawan butang, sos ikan dan gula. Biar mendidih atas api sederhana 15 - 20 minit dan masukkan hirisan kobis dan santan. Gaul rata dan masak atas api perlahan untuk 5 minit lagi. Matikan api.
PENYEDIAAN SUP:- Dalam satu bekas, satukan bahan2 perisa dan gaul hingga rata. Tuang bancuhan bahan perisa ke dalam sup tadi dan gaul rata. Hidupkan api dapur dan masak 2 minit lagi. Rasa dan jika ok boleh matikan api dan hidangkan segera. Tabur hirisan daun ketumbar dan cili padi tadi....sedap dimakan panas2 bersama roti atau nasi....
Recipe by: Mat Gebu http://bluetiffin.blogspot.com/
No comments:
Post a Comment