2 biji terung bulat
3 kelopak sawi jeruk
1 genggam daun kesom
11/4 cawan cili kisar
1 camca besar asam jawa*
1/2 cawan air*(*disatukan, ramas dan tapis untuk jusnya)
Garam, gula dan serbuk perasa (jika suka)
Minyak untuk menumis
Bahan Ditumbuk Halus:-
6 ulas bawang merah kecil
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1 inci kunyit hidup
1 inci belacan
1/2 camca teh halba
15 biji lada hitam
Cara membuatnya:-
Ikan sembilang disiang bersih, cuci dan perap dengan limau dan garam 15 minit. Cuci kembali dan toskan. Sawi jeruk dicuci, perah dan potong sederhana besar. Terung bulat di kupas kulit, belah 4 setiap biji dan rendam dalam air garam.
Dalam periuk, tuang 1/2 cawan minyak. Tumis bahan2 tumbuk hingga wangi, masukkan cili kisar dan tumis hingga terbit minyak dan garing. Tuang air, kurang lebih 700ml dan biar mendidih. Masukkan sawi jeruk dan terung.
Bila mendidih, masukkan ikan tadi dan juga jus asam jawa. Perasakan dengan garam, gula dan serbuk perasa (jika suka). Biar mendidih atas api perlahan hingga ikan masak. Rasa kuahnya dan jika kurang masin boleh ditambah garam.
No comments:
Post a Comment