Untuk mat pulak..jeng..jeng..jeng....nasi impit goreng...dah lama sangat nak buat, tapi belum ter"seru"...baki dari nasi impit soto semalam, mat pun cuba lah buat...eh!! boleh tahan lah rasa dia tidak mengecewakan...dah leer tu mengenyangkan pulak...
Bahan Utama:-
6 ketul nasi impit "NONA" (jenis kecil), didadu
2 ulas bawang putih, cincang halus
1/2 camca teh minyak bijan (kalau suka)
2 batang sosej ayam, dipotong kecil
1/2 cawan isi kerang
1/2 cawan isi udang
1/2 cawan potongan capsicum hijau
1/2 cawan potongan capsicum kuning/merah
1/2 cawan potongan bunga kobis
1 batang saleri, dipotong kecil
3 kuntum cendawan butang, dihiris
2 biji telur
2 camca besar cili kisar1
1/2 camca besar sos tiram
3 - 4 camca besar kicap cair
2 camca besar kicap pekat
Sedikit gula
Sedikit air
Bahan Hiasan:-
Hirisan daun sup/bawang
Bawang goreng
Hirisan cili merah
Cara membuatnya:-
Dalam kuali, panaskan 3 - 4 camca besar minyak + minyak bijan. Tumis cincangan bawang putih dan cendawan hiris hingga wangi. Masukkan cili kisar dan sos tiram, tumis hingga cili hingga garing. Masukkan sosej, isi kerang dan udang tadi. Gaul rata.
Tolak sedikit bahan tadi ke tepi kuali dan pecahkan telur, masak sambil mengacau telur hingga menjadi hancur. Gaul bersama bahan tadi. Tuang sedikit air dan masukkan kicap cair, sedikit gula, capsicum hijau/kuning/merah, bunga kobis dan saleri. Masak hingga sayur layu sedikit.
Tuang kicap pekat dan kemudian masukkan nasi impit tadi, gaul hingga rata dan masak hingga sedikit kering. Rasa tahap kemasinannya, jika kurang tambah kicap cair. Angkat dan hias sebelum dihidangkan....
Dalam kuali, panaskan 3 - 4 camca besar minyak + minyak bijan. Tumis cincangan bawang putih dan cendawan hiris hingga wangi. Masukkan cili kisar dan sos tiram, tumis hingga cili hingga garing. Masukkan sosej, isi kerang dan udang tadi. Gaul rata.
Tolak sedikit bahan tadi ke tepi kuali dan pecahkan telur, masak sambil mengacau telur hingga menjadi hancur. Gaul bersama bahan tadi. Tuang sedikit air dan masukkan kicap cair, sedikit gula, capsicum hijau/kuning/merah, bunga kobis dan saleri. Masak hingga sayur layu sedikit.
Tuang kicap pekat dan kemudian masukkan nasi impit tadi, gaul hingga rata dan masak hingga sedikit kering. Rasa tahap kemasinannya, jika kurang tambah kicap cair. Angkat dan hias sebelum dihidangkan....
Recipe by: Mat Gebu http://bluetiffin.blogspot.com/
No comments:
Post a Comment