WELCOME TO RECIPES

Your comprehensive recipes resource.Our mission is to give you the fact you need about recipes— fast — so you can get on the road to taking action right away`. The Recipes site provides a ton of information about recipes In addition, you will find extensive information on leading recipes to help you on your way to success. Please have a look at our recipes articles, products, resources, and additional information located throughout recipes. We strive to provide only quality articles, so if there is aspecific topic related to Recipes that you would like us to cover, please contact us at any time.And again, thank you to those contributing daily to our Recipes Blogsite.
--

Sunday, February 24, 2008

YEE MEE

Bahan Kuah:-
400 g udang sederhana besar, buang kulit dan urat belakang udang
4 - 5 ekor sotong, potong gegelang
1 keping dada ayam, dipotong kecil*
1 camca teh serbuk lada hitam*(*digaul dan perap 10 minit)
2 camca besar cili kisar
2 camca besar kicap manis
2 camca besar sos tiram
1 camca besar sos hoisin
1 camca besar sos tomato
2 camca besar cili sos
5 ulas bawang merah kecil, dihiris
3 ulas bawang putih, diketuk
2 - 3 biji telur ayam
1 ketul kiub ayam "MAGGI"
1 camca teh cuka
Kicap cair dan gula (jika perlu)

Bahan Sayur:-
1 batang lobak merah, buang kulit dan potong serong nipis2
4 kelopak kobis daun, di potong sederhana besar
1 biji tomato, belah lapan
4 - 5 kuntum cendawan butang, dihiris nipis

Bahan Lain:-
1 bungkus Yee MeeTauhu, digoreng dan hiris nipis
Hirisan daun bawang/daun sup
Bawang goreng
Belahan limau kasturi
Cili jeruk (jika suka)

Cara membuatnya:-
UNTUK KUAH:-
Cuci bersih kulit udang, rebus dgn 2 liter air selama 20 minit. Toskan dan ambil stoknya. Dalam periuk, masukkan 2 - 3 camca besar minyak, tumis bawang merah hiris dan bawang putih ketuk hingga harum, masukkan cili kisar dan goreng hingga terbit minyak. Masukkan semua jenis sos dan kacau hingga sebati. Tuang stok udang tadi dan biar mendidih perlahan. Pecahkan telur satu persatu dan biar telur masak dalam kuah (guna api kecil). Kemudian, masukkan udang, sotong dan daging ayam, biar mendidih. Akhir sekali masukkan semua jenis sayur, kiub ayam, cuka, gula dan kicap cair (sedikit dahulu). Bila semua dah masak, rasa kuahnya jika kurang masin tambah sedikit kicap cair lagi.

PENYEDIAAN MEE:- Panaskan kuah, bila mendidih, masukkan Yee Mee dan masak 2 - 3 minit hingga mee lembut. Angkat dan alihkan ke bekas yang sesuai dan hias dengan tauhu hiris, daun sup/bawang dan bawang goreng. Perah limau kasturi sebelum dimakan bersama cili jeruk....

Recipe by: Mat Gebu http://bluetiffin.blogspot.com

No comments:

SELAMAT MENCUBA RESEPI YANG AKAK BERIKAN DAN NIKMATI KELAZATANNYA.

Terima Kasih Dari Akak.