Hari ni mat buat Beriani Gajus..saja buat, sebab tiba2 rasa bosan yang teramat sangat...Mula2 nak cuba nasi pilaf "Mak Dara"...tah macam mana boleh jadi beriani gajus...Esok2 nanti mat buat yea nasi pilaf mak dara yang vouge tu....jadi tanpa membuang masa, kita lihat calon2 untuk "Beriani Gajus"...ialah....
Bahan Utama:-
3 cawan besar Basmathi, cuci dan rendam 20 minit
1/2 cawan gajus
1/2 cawan kismis kuning (sultana)
1/2 cawan susu cair2
1/2 camca besar minyak sapi
2 helai daun panda, disimpul
1/2 kiub pati ayam "MAGGI"
4 cawan air
1 genggam daun ketumbar, dihiris
1 genggam daun pudinaSecubit koma
2 (saffron), rendam dengan
1 camca besar air panas
Garam secukup rasa
Bahan Tumis:-
1 biji bawang besar, dicincang kasar
1 1/2 inci halia*
3 ulas bawang putih*(*dikisar halus)
1 biji tomati, potong dadu
1 1/2 camca besar rempah beriani
1 batang kayu manis*
1 kuntum bunga lawang*
5 kuntum bunga cengkih*
3 biji buah pelaga*(*rempah tumis)
Bahan Hiasan:-
Badam keping, disangai hingga perang
Hirisan daun bawang/sup
Bawang goreng
Bahan Tumis:-
1 biji bawang besar, dicincang kasar
1 1/2 inci halia*
3 ulas bawang putih*(*dikisar halus)
1 biji tomati, potong dadu1
1/2 camca besar rempah beriani
1 batang kayu manis*
1 kuntum bunga lawang*
5 kuntum bunga cengkih*
3 biji buah pelaga*(*rempah tumis)
Bahan Hiasan:-
Badam keping, disangai hingga perang
Hirisan daun bawang/sup
Bawang goreng
Cara membuatnya:-
Dalam periuk, masukkan minyak sapi dan biarkan cair. Tumis rempah tumis bersama 1 helai daun pandan hingga wangi. Masukkan bawang besar cincang dan tomato, goreng hingga perang. Masukkan gajus dan kismis, masak hingga gajus sedikit garing. Tuang bahan2 kisar dan rempah beriani, masak hingga terbit minyak. Gunakan api sederhana.
Tuang air dan susu cair tadi. Masukkan kiub ayam dan sedikit garam (kurang lebih 1 camca teh). Bila mendidih, matikan api curah bahan2 tadi ke dalam rice cooker. Masukkan beras tadi bersama 1 helai daun pandan tadi. Masak seperti memasak nasi biasa menggunakan rice cooker. Bila nasi kering, buat beberapa lubang menggunakan senduk atau sudu. Curah koma2 yang direndam tadi dan tabur hirisan daun ketumbar dan daun pudina. Tutup periuk dan biar nasi betul2 tanak.
Bila elok masaknya, gunakan chopstick, gaulkan nasi tadi perlahan2, cukup sekadar nasi bergaul mesra dgn bahan2 tabur...jangan terlebih gaul nanti nasi patah2. Tabur bahan2 hiasan sebelum dihidang.
Recipe by: Mat Gebu http://bluetiffin.blogspot.com/
No comments:
Post a Comment