WELCOME TO RECIPES

Your comprehensive recipes resource.Our mission is to give you the fact you need about recipes— fast — so you can get on the road to taking action right away`. The Recipes site provides a ton of information about recipes In addition, you will find extensive information on leading recipes to help you on your way to success. Please have a look at our recipes articles, products, resources, and additional information located throughout recipes. We strive to provide only quality articles, so if there is aspecific topic related to Recipes that you would like us to cover, please contact us at any time.And again, thank you to those contributing daily to our Recipes Blogsite.
--

Thursday, February 21, 2008

GULAI SIPUT SEDUT

Bahan Utama:-
1.5 kg siput sedut
1 pokok keladi sayur
3 batang serai, dititik
1 biji kelapa parut
2 keping asam gelugor
Garam, gula dan serbuk perasa (jika suka)

Bahan Dikisar:-
5 biji cili merah
2 biji bawang besar
4 ulas bawang merah kecil
3 ulas bawang putih
2 inci kunyit hidup
1 inci belacan

Cara membuatnya:-
Siput dicuci bersih, kerat hujungnya lebih kurang 2 - 3 gegelangnya. Cuci kembali dan toskan. Batang keladi dibuang kulit luar, kerat2 dan celur 1 minit dgn 1 keping asam gelugor. Angkat dan toskan.
Tuang 2 cawan air dalam kelapa parut, ramas dan perah untuk santan no.1, kemudian tuang 3 cawan air lagi, ramas dan perah untuk santan no.2. Ketepikan.
Dalam periuk masukkan siput, serai titik, 1 keping asam gelugor dan bahan2 kisar. Gaul rata dan masak atas api hingga mendidih. Tuang santan no.2 dan masak hingga mendidih. Masukkan garam, gula dan sedikit serbuk perasa (jika suka). Kacau rata.
Masukkan batang keladi dan juga santan no.1, biar mendidih dgn api sederhana sambil dikacau selalu. Biar mendidih 1 - 2 minit dan rasa kuahnya, jika kurang garam boleh tambah lagi.

No comments:

SELAMAT MENCUBA RESEPI YANG AKAK BERIKAN DAN NIKMATI KELAZATANNYA.

Terima Kasih Dari Akak.