Resipi asal dari "Alex Goh"...mat dah pernah buat kek ni dulu. Hari ni buat lagi, saja je suka2, tapi macam biasa cuma buat 1/2 adunan saja.....kek dia lembut, tak de lah manis terlampau, lemak dan harum dan sedap bagi penggemar2 keju...
Bahan-Bahannya:-
(mat buat 1/2 dari resipi di bawah)
250 g mentega
230 g gula halus
4 biji telur gred A (berat kurang lebih 60g setiap biji)
80 g parutan keju cheddar
280 g tepung gandum*
1 camca teh baking powder*(*disatukan dan diayak)
100 ml susu segar (mat guna susu cair)
1 camca teh esen vanilla
Cara membuatnya:-
Panaskan oven pada suhu 175C, lenser tin berukuran
Panaskan oven pada suhu 175C, lenser tin berukuran
(8 x 8 x 3) inci dengan mentega, alas dasar tin dengan kertas minyak, lenser juga permukaan kertas minyak dgn mentega. Ketepikan.
Putar mentega dengan gula hingga putih. Masukkan telur satu persatu sambil terus memukul hingga kembang dan gula hancur. Pada speed sederhana, masukkan tepung berselang seli dengan susu segar hingga habis. Gaul rata.
Masukkan keju dan esen vanilla dan putar hingga semua sebati. Tuang ke dalam tin dan bakar 40 - 45 minit. Sejukkan 10 minit sebelum dikeluarkan dari tin. Sejukkan kek sepenuhnya atas jaringan sebelum dihidang...
Putar mentega dengan gula hingga putih. Masukkan telur satu persatu sambil terus memukul hingga kembang dan gula hancur. Pada speed sederhana, masukkan tepung berselang seli dengan susu segar hingga habis. Gaul rata.
Masukkan keju dan esen vanilla dan putar hingga semua sebati. Tuang ke dalam tin dan bakar 40 - 45 minit. Sejukkan 10 minit sebelum dikeluarkan dari tin. Sejukkan kek sepenuhnya atas jaringan sebelum dihidang...
Recipe by: Mat Gebu http://bluetiffin.blogspot.com/
No comments:
Post a Comment