WELCOME TO RECIPES
Your comprehensive recipes resource.Our mission is to give you the fact you need about recipes— fast — so you can get on the road to taking action right away`. The Recipes site provides a ton of information about recipes In addition, you will find extensive information on leading recipes to help you on your way to success. Please have a look at our recipes articles, products, resources, and additional information located throughout recipes. We strive to provide only quality articles, so if there is aspecific topic related to Recipes that you would like us to cover, please contact us at any time.And again, thank you to those contributing daily to our Recipes Blogsite.
--
Friday, June 13, 2008
RECIPE:AIS PALU BUTUNG
Bahan-bahan:
750 gm santan cair
1 helai daun pandan (dikoyak-koyakkan)
150 gm tepung beras
50 gm tepung hungkwe
250 ml santan pekat (diambil dari sebiji kelapa)
garam secukup rasa
Bahan untuk sirap:
250 gm gula pasir
500 ml air
2 helai daun pandan (dikoyak-koyak)
3 titis esen perasa pisang
pewarna merah secukupnya
Bahan pelengkap:
3 biji pisang tanduk (dikukus dan dihiris-hiris)
½ tin susu pekat manis
sedikit air batu
Cara membuatnya:
1.Didihkan santan cair dan masukkan garam serta daun pandan.Sementara itu bancuh tepung beras dan tepung hungkwe dengan santan pekat.
2.Tuangkan bancuhan ini kedalam santan cair yang sedang mendidih dan kacau di atas api yang kecil sehingga adunan menjadi kental dan masak.Angkat dan sejukkan.
3.SIRAP:gula pasir,air dan daun pandan dimasak atas api yang kecil.Setelah gula larut dan sirap menjadi agak pekat angkat dan tapiskan.Sejukkan.Tambahkan pewarna merah dan esen pisang.Kacau rata.
4.Masukkan adunan yang pertama kedalam gelas atau mangkuk.
5.Tambahkan hirisan pisang,sirap, susu pekat manis dan air batu.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
SELAMAT MENCUBA RESEPI YANG AKAK BERIKAN DAN NIKMATI KELAZATANNYA.
Terima Kasih Dari Akak.
No comments:
Post a Comment