
Bahan-bahan:
1 ekor ayam
1 sudu besar rempah kurma
100 gm bawang putih
150 gm bawang merah
150 gm halia
250 gm santan pekat
150 gm kacang tanah (digoreng tanpa minyak dan dikisar)
100 gm minyak masak untuk menumis
garam dan gula secukup rasa
Cara membuat kuah:
1.Kisar bawang merah,bawang putih,halia dan kacang tanah.
2.Panaskan periuk dan masukkan minyak.Tumis bahan-bahan yang telah dikisar hingga
terbit aroma dan kemudian masukkan rempah kurma, kacau hingga pecah minyak.
3.Masukkan 1 cawan air kacau hingga mendidih seterusnya masukkan santan.Kacau lagi
hingga mendidih.
Cara membuatnya:
1.Kisar bawang merah,bawang putih dan halia.
2.Perap ayam bersama bahan-bahan yang telah dikisar selama lebih kurang 1 jam.
3.Masukkan ayam ke dalam ketuhar selama ½ jam dengan suhu 190 darjah celcius.
4.Keluarkan ayam dari ketuhar dan potong pada 10 bahagian.
5.Tuangkan kuah ke atas ayam.Sedia untuk dihidang
No comments:
Post a Comment