
Bahan-bahan:
100 gm tepung beras (sisihkan 20 gm)
500 ml air masak
150 gm isi ikan tenggiri (dipotong dadu)
2 helai daun kunyit muda (hiris halus)
minyak untuk menggoreng
Bahan untuk dikisar:
7 biji cili merah
5 ulas bawang merah
½ cm halia
½ cm kunyit
½ lengkuas
garam secukup rasa
Cara membuatnya:
1.Bancuh tepung beras dengan air.Masak di atas api yang kecil sambil dikacau sehingga masak.Angkat dan sejukkan.
2.Campurkan tepung tadi dengan bahan yang sudah dikisar.Masukkan ikan tenggiri dengan hirisan daun kunyit.Masukkan juga tepung beras yang diasingkan tadi.Kacau hingga rata.
3.Bentuk adunan menjadi seperti bola.Goreng didalam minyak yang panas sehingga agak garing .Angkat dan toskan.
NOTA:
Ikan tenggiri boleh juga digantikan dengan ikan bilis atau ikan kembong
No comments:
Post a Comment