Loading...

WELCOME TO RECIPES

Your comprehensive recipes resource.Our mission is to give you the fact you need about recipes— fast — so you can get on the road to taking action right away`. The Recipes site provides a ton of information about recipes In addition, you will find extensive information on leading recipes to help you on your way to success. Please have a look at our recipes articles, products, resources, and additional information located throughout recipes. We strive to provide only quality articles, so if there is aspecific topic related to Recipes that you would like us to cover, please contact us at any time.And again, thank you to those contributing daily to our Recipes Blogsite.
--

Thursday, June 5, 2008

RECIPE:NASI AYAM PANGGANG


Bahan utama:
1 ekor ayam

Bahan A
10 gm perasa lima rempah
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap pekat
garam secukup rasa
½ cawan minyak

Cara membuatnya:
1.Ayam dibersihkan dan dibuang lemak.
2.Rendam ayam di dalam air panas selama lebih kurang 10 minit.Angkat dan rendam ke dalam air sejuk.Gantung ayam sehingga kering.
3.Lumur bahan-bahan A pada ayam selama ½ jam.Selapas itu masukkan ayam ke dalam .ketuhar
4.Keluarkan ayam dan hiaskan dengan daun salad,timun, tomato dan hidangkan.

Bahan B (SOS CILI)
150 gm cili merah
50 gm halia
100 gm bawang putih
50 ml perahan air limau
garam dan gula secukup rasa
25 ml stok ayam

Cara membuatnya:
1.kisar cili merah,halia dan bawang putih.Masukkan stok ayam.
2.Gaul bersama garam dan gula serta perahan air limau.

Bahan C (NASI AYAM)
½ kg beras
50 gm halia
100 gm lemak ayam
25 gm mentega
stok ayam
air untuk memasak

Cara membuatnya:
1.Basuh beras dan tos hingga kering.Tumis lemak ayam bersama mentega dan halia.
2.Campurkan beras dan masukkan stok ayam.Tuang air secukupnya dan masak hingga kering.

No comments:

SELAMAT MENCUBA RESEPI YANG AKAK BERIKAN DAN NIKMATI KELAZATANNYA.

Terima Kasih Dari Akak.