Bahan utama:
1 ekor ayam
Bahan A
10 gm perasa lima rempah
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap pekat
garam secukup rasa
½ cawan minyak
Cara membuatnya:
1.Ayam dibersihkan dan dibuang lemak.
2.Rendam ayam di dalam air panas selama lebih kurang 10 minit.Angkat dan rendam ke dalam air sejuk.Gantung ayam sehingga kering.
3.Lumur bahan-bahan A pada ayam selama ½ jam.Selapas itu masukkan ayam ke dalam .ketuhar
4.Keluarkan ayam dan hiaskan dengan daun salad,timun, tomato dan hidangkan.
Bahan B (SOS CILI)
150 gm cili merah
50 gm halia
100 gm bawang putih
50 ml perahan air limau
garam dan gula secukup rasa
25 ml stok ayam
Cara membuatnya:
1.kisar cili merah,halia dan bawang putih.Masukkan stok ayam.
2.Gaul bersama garam dan gula serta perahan air limau.
Bahan C (NASI AYAM)
½ kg beras
50 gm halia
100 gm lemak ayam
25 gm mentega
stok ayam
air untuk memasak
Cara membuatnya:
1.Basuh beras dan tos hingga kering.Tumis lemak ayam bersama mentega dan halia.
2.Campurkan beras dan masukkan stok ayam.Tuang air secukupnya dan masak hingga kering.
1 ekor ayam
Bahan A
10 gm perasa lima rempah
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap pekat
garam secukup rasa
½ cawan minyak
Cara membuatnya:
1.Ayam dibersihkan dan dibuang lemak.
2.Rendam ayam di dalam air panas selama lebih kurang 10 minit.Angkat dan rendam ke dalam air sejuk.Gantung ayam sehingga kering.
3.Lumur bahan-bahan A pada ayam selama ½ jam.Selapas itu masukkan ayam ke dalam .ketuhar
4.Keluarkan ayam dan hiaskan dengan daun salad,timun, tomato dan hidangkan.
Bahan B (SOS CILI)
150 gm cili merah
50 gm halia
100 gm bawang putih
50 ml perahan air limau
garam dan gula secukup rasa
25 ml stok ayam
Cara membuatnya:
1.kisar cili merah,halia dan bawang putih.Masukkan stok ayam.
2.Gaul bersama garam dan gula serta perahan air limau.
Bahan C (NASI AYAM)
½ kg beras
50 gm halia
100 gm lemak ayam
25 gm mentega
stok ayam
air untuk memasak
Cara membuatnya:
1.Basuh beras dan tos hingga kering.Tumis lemak ayam bersama mentega dan halia.
2.Campurkan beras dan masukkan stok ayam.Tuang air secukupnya dan masak hingga kering.
No comments:
Post a Comment