Bahan-bahan:
250 gm dada ayam
1 keping keju
1 keping daging ayam salai (turkey ham)
150 gm serbuk roti
100 gm tepung gandum
1 biji telur
1 cawan minyak untuk menggoreng
garam secukup rasa
Cara membuatnya:
1.Dada ayam dibelah dua (jangan sampai putus) kemudian masukkan sekeping keju dan daging ayam salai.Lumur garam ke atas ayam.
2.Pecahkan telur dan pukul perlahan.
3.Celupkan ayam pada tepung gandum terlebih dahulu sebelum dicelup ke dalam telur dan gaul ke dalam serbuk roti.
4.Goreng ayam dalam minyak yang sederhana panas.Biarkan sehingga kekuning-kuningan.Angkat ayam dan potong serong untuk tiga atau empat bahagian.
5.Letakkan ayam ke atas sos dan sedia untuk dihidang.
Bahan-bahan untuk membuat sos:
250 gm mentega
2 sudu besar herba
1 sudu besar jus limau
Cara membuatnya:
Ambil mentega dan cairkan.Masukkan herba dan jus limau,gaul hingga rata.
250 gm dada ayam
1 keping keju
1 keping daging ayam salai (turkey ham)
150 gm serbuk roti
100 gm tepung gandum
1 biji telur
1 cawan minyak untuk menggoreng
garam secukup rasa
Cara membuatnya:
1.Dada ayam dibelah dua (jangan sampai putus) kemudian masukkan sekeping keju dan daging ayam salai.Lumur garam ke atas ayam.
2.Pecahkan telur dan pukul perlahan.
3.Celupkan ayam pada tepung gandum terlebih dahulu sebelum dicelup ke dalam telur dan gaul ke dalam serbuk roti.
4.Goreng ayam dalam minyak yang sederhana panas.Biarkan sehingga kekuning-kuningan.Angkat ayam dan potong serong untuk tiga atau empat bahagian.
5.Letakkan ayam ke atas sos dan sedia untuk dihidang.
Bahan-bahan untuk membuat sos:
250 gm mentega
2 sudu besar herba
1 sudu besar jus limau
Cara membuatnya:
Ambil mentega dan cairkan.Masukkan herba dan jus limau,gaul hingga rata.
No comments:
Post a Comment