Bahan-bahan:
350 gm tepung beras
750 ml air
160 gm tepung ubi kayu
Untuk intinya:
600 gm pucuk rebung (dihiris)
600 gm lobak (dihiris)
1 biji bawang (dihiris)
100 gm udang kering
120 gm daging lembu atau ayam
3 keping bunga cengkih
Cara membuat:
1.Untuk membuat doh campurkan 2 sudu besar tepung ubi kayu dengan 150 ml air.Masak baki air dan tambahkan ke dalam campuran ubi kayu.Biarkan sehingga mendidih.Alihkan dan kemudian tambahkan tepung beras sehingga adunan menjadi doh.
2.Uli doh dengan baki ubi kayu hingga lembut dan mudah dibentuk.Tutup doh dan biarkan selama 5 minit.Uli lagi dengan sedikit air selama 3 minit.Tutup dan biarkan 3 minit lagi.Ulang langkah ini.
3.Bagi intinya masukkan satu sudu besar minyak ke dalam kuali.Goreng bahan-bahan lain yang tinggal sehingga masak.Alihkan dan kemudian sejukkan.
4.Ambil sedikit daripada doh,ratakan dengan tangan dan isikan inti sebelum dibentukkan seperti karipap.Ulangi sehingga habis doh dan inti.Kukus selama 20 minit.
WELCOME TO RECIPES
Your comprehensive recipes resource.Our mission is to give you the fact you need about recipes— fast — so you can get on the road to taking action right away`. The Recipes site provides a ton of information about recipes In addition, you will find extensive information on leading recipes to help you on your way to success. Please have a look at our recipes articles, products, resources, and additional information located throughout recipes. We strive to provide only quality articles, so if there is aspecific topic related to Recipes that you would like us to cover, please contact us at any time.And again, thank you to those contributing daily to our Recipes Blogsite.
--
Saturday, May 31, 2008
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
SELAMAT MENCUBA RESEPI YANG AKAK BERIKAN DAN NIKMATI KELAZATANNYA.
Terima Kasih Dari Akak.
No comments:
Post a Comment